SCIOS Scope 12

Complete onafhankelijke inspectie

Wat is een Scope 12 inspectie?

Een Scope 12 inspectie is een complete, onafhankelijke, controle van de zonnepaneel installatie. Een goed onderhouden en geïnspecteerde PV-installatie biedt voordelen voor de eindgebruiker:

Verplicht

Alle zakelijke zonnepanelen-installaties (pv-installaties) dienen te worden gekeurd volgens Scope 12.

Inspecties

Met een periodieke inspectie wordt het systeem deskundig getest en gekeurd.

Storingen

Met een Scope 12 inspectie worden gebreken gerapporteerd.

Offerte aanvragen?

Benieuwd wat TBW Sonar voor u of uw bedrijf kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie!

Offerte aanvragen?

Benieuwd wat TBW Sonar voor u of uw bedrijf kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie!

Wat is een Scope 12 inspectie?

Volgens de Scope 12 richtlijnen heb je twee verschillende manieren van inspectie:

De Eerste Bijzondere Inspectie (EBI) of de PI (Periodieke Inspectie). Is de installatie nog niet eerder aan een Scope 12 inspectie onderworpen? Dan is een EBI noodzakelijk. Elke 3 tot 5 jaar vindt er een Periodieke inspectie plaats. Een Scope 12 inspectie is verplicht voor alle zakelijke zonnepanelen installaties. Een Scope 12 voor woningen is niet verplicht, maar wel verstandig.

Omvang

De omvang van de te inspecteren installaties betreft de PV-installatie inclusief het voedende tracé (AC-gedeelte) waarop de PV-installaties zijn aangesloten. Deze inspectie omvat de volgende onderdelen:

  • Controleren tekeningen, berekeningen, en documenten.
  • Controleren of het elektrisch materiaal in overeenstemming is met de installatie-eisen.
  • Visuele keuring/controle van de zonnepanelen-installatie.
  • Doen van metingen en beproevingen.
  • Verzorgen van aanvullende onderzoeken zoals thermografische inspecties, data-analyses en IV-cure metingen.

Let op: De aanvullende onderzoeken zijn extra vraag naar de voorwaarden.

Werkwijze

Binnen 2 dagen na de aanvraag sturen wij u een vrijblijvende offerte toe. Na de opdracht en als alle benodigde documentatie in ons bezit is, sturen we ook een inspectieplan toe. Hierin staat wat er wordt verwacht. Het inspectieplan is een gedetailleerde uitwerking van de activiteiten die we uitvoeren tijdens de inspectie.

FAQ

Veelgestelde vragen

Hiernaast vindt u veelgestelde vragen van klanten, zodat u snel een antwoord kunt vinden op uw vraag. Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact met ons op!

Waarom kiezen voor TBWSonar?

TBW Sonar werkt met korte lijnen en heeft korte doorlooptijden. We zijn erg flexibel en denken graag mee in een goede oplossing. Onze rapporten zijn zeer duidelijk en overzichtelijk.

Wij doen altijd een opname ter plaatse, want we willen de installatie zien en controleren. Ook bij moeilijk bereikbare daken! Dit door het dak veilig te benaderen met eventueel gekeurde hoogwerkers. Wij maken gebruik van drones tijdens de inspectie, want dan kunnen alle inspectiepunten goed beoordeeld worden. Er moet bijvoorbeeld onder de panelen gekeken worden en de verbindingen moeten worden gecontroleerd op aanhaalmoment.

Wat is een Scope 10?

Een scope 10 is een, onafhankelijke, keuring van de elektrische installatie van een gebouw. Deze keuring wordt vaak verplicht gesteld door de verzekeraar. De keuring wordt om de paar jaar herhaald.

Waarom een Scope 10 of 12 laten uitvoeren?

Door deze onafhankelijke keuring te laten uitvoeren, geeft dat een veiliger gevoel. Ook wordt het vaak verplicht gesteld door de verzekering. Alle elektrotechnische onderdelen worden doorgemeten en bekeken.

Wat is een Scope 12?

Een scope 12 is een, onafhankelijke, keuring van de zonnepanelen installatie; zonnepanelen, constructie, omvormers en verdeelinrichtingen. Deze keuring wordt vaak verplicht gesteld door de verzekeraar.

Ben ik verzekerd?

De verzekering kan een scope keuring eisen voor het pand of de zonnepanelen. Het zou kunnen dat de verzekering weigert te verzekeren als er geen scope keuring wordt gedaan.

Wat is de doorlooptijd?

Wij hebben een doorlooptijd van ongeveer 5 a 6 weken. Dit betekent dat na het geven van de opdracht de inspectie/ keuring vaak binnen deze termijn wordt uitgevoerd.

Wat voor documenten moet in aanleveren?

Bij een scope 10 zijn installatietekeningen, schema’s en verklaring een must
Bij een scope 12 zijn dat onder andere legplan, strenplan, kabelberekeningen, constructieberekeningen en opleveringsdocumenten.