SCIOS Scope 12

Complete onafhankelijke inspectie

Wat is een Scope 12 inspectie?

Een Scope 12 inspectie is een complete, onafhankelijke, controle van de zonnepaneel installatie. Een goed onderhouden en geïnspecteerde PV-installatie biedt voordelen voor de eindgebruiker:


 1. Verplicht:
  Alle zakelijke zonnepanelen dienen te worden gekeurd volgens Scope 12.
 2. Inspecties:
  Met een periode inspectie wordt systeem getest en gekeurd.
 3. Storingen:
  Met een Scope 12 inspectie worden gebreken gezien.

Regels en richtlijnen

Volgens de Scope 12 richtlijnen heb je twee verschillende manieren van inspectie:

 1. De Eerste Bijzondere Inspectie (EBI) of de PI (Periodieke Inspectie). Is de installatie nog niet eerder aan een Scope 12 inspectie onderworpen? Dan is een EBI noodzakelijk.
 2. Elke 3 tot 5 jaar vindt er een Periodieke inspectie plaats. Een Scope 12 inspectie is verplicht voor alle zakelijke zonnepanelen installaties. Een Scope 12 voor woningen is niet verplicht, maar wel verstandig.

Omvang inspectie

De omvang van de te inspecteren installaties betreft de PV-installaties, inclusief het voedende tracé tot en met de hoofdverdeelinrichting, waarop de PV-installaties zijn aangesloten. Deze inspectie omvat de volgende onderdelen:

 • Visuele Controle
 • Meting & beproeving
 • Rapportage

Binnen 2 dagen na de aanvraag sturen wij u een vrijblijvende offerte toe. Na de opdracht en als alle benodigde documentatie in ons bezit is, sturen we ook een inspectieplan toe. Hierin staat wat er wordt verwacht. Het inspectieplan is een gedetailleerde uitwerking van de activiteiten die we uitvoeren tijdens de inspectie.

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie!